"Hverdagen er så småt ved at vende tilbage..."

- Tanker fra egnens præster, så længe kirkerne holder lukket i forbindelse med Coronakrisen.

Hverdagen er så småt ved at vende tilbage. De mindste skoleklasser og børnehaverne har været i gang en måneds tid. De små selvstændige erhvervsdrivende er kommet i gang. Storcentrene er i gang. Og nu er cafeerne og kirkerne også kommet med. Snart kan vi igen samles til gudstjeneste, og det glæder vi os til! Ikke bare sammen hver for sig, men sammen med hinanden helt fysik.

Da landet for lidt over to måneder siden blev lukket ned, blev jeg, sammen med det øvrige civile personale, sendt hjem fra mit arbejde som præst på Kragskovhede fængsel. Naturligvis for at mindske smitterisikoen. Som man har kunnet læse i medierne har de indsatte i perioden ikke haft mulighed for at være i arbejde, modtage undervisning eller komme hjem på udgang. Det største savn har været, at der ikke har været mulighed for besøg. Det er lang tid ikke at kunne se sin familie, sin kone og børn. Nu er der vist så småt ved at blive åbnet op for at børnefamilier igen kan få besøg af deres familier, og det har alle glædet sig til. Og efterhånden som resten af samfundet åbner op er der et håb om, at hverdagen også så småt kan begynde at vende tilbage til fængslet.

Selv har jeg den sidste måneds tid haft mulighed for at komme forbi på de udendørs arealer og snakke med de indsatte, ligesom der hele perioden naturligvis har været mulighed for at ringe og snakke med en præst. Men det er jo ikke helt det samme. Vi har savnet kirken som et fristed, hvor man helt fysisk kan komme og være sammen med andre over en kop kaffe og lidt kage. Hvor man kan komme med sine bekymringer, eller måske glemme dem for et øjeblik. Hvad enten det sker til en stille gudstjeneste eller til en vild musikcafé med fuld lyd på tromme og elguitar.

Udmeldingen for fængslerne er, at vi følger lidt efter resten af samfundet, så derfor kan vi ikke glæde os helt endnu, men vi håber snart det kommer!

Af Ulrik Maarup Iversen, Sindal-Astrup & Kragskovhede,
den 18. maj 2020