"Fjorten dage yderligere…"

- Tanker fra egnens præster, så længe kirkerne holder lukket i forbindelse med Coronakrisen.

...hvor det Danmark, vi kender, er lukket ned og hvor vi holder afstand til hinanden for at passe på hinanden, hvilket betyder, at rigtig mange arbejdsopgaver bliver løst hjemmefra. Hvor vi mødes til skype-møder i stedet for omkring mødebordet. Hvor samtaler ikke føres ansigt til ansigt, men i telefonen.

Det passer ikke sådan en gammeldags analog type som mig, der helst vil læse bøger i papirudgaver frem for digitalt og føler det akavet at skulle tale til en skærm i stedet for til et menneske. Men det må jeg vænne mig til, og det hører til hverdagens småtingsafdeling, trods alt.

Til småtingsafdelingen hører det imidlertid ikke, at alle landets konfirmationer blev udskudt og at de mange berørte familier nu skulle i gang med at planlægge alt forfra. Til småtingafdelingen hører heller ikke, at ”holde afstand-retningslinjerne” betyder, at kun ganske få kan deltage i en begravelse eller bisættelse. Til småtingsafdelingen hører slet ikke, at påsken 2020 ikke bliver fejret med store gudstjenester og koncerter både i Danmark og i hele verden. Faktisk er det første gang nogensinde i historien! Tænk, at vi i år ikke skal sidde skulder ved skulder i vores kirke til påske! Tænk, at vi skal sidde ved højtalere og skærme rundt om i hjemmene og fejre påskegudstjeneste!

Det bliver forhåbentlig både første og sidste gang i historien. Men præster og menighedsråd gør, hvad vi kan for at finde på gode løsninger, så vi kan fejre påsken 2020 sammen, selvom det foregår på afstand.

Det skal nok gå – og jeg må se at få overvundet min tøvende usikkerhed i forhold til de digitale muligheder i så henseende. Og minde mig selv om, at der såmænd også var engang, hvor jeg var ret sikker på, at jeg kun kunne skrive med en kuglepen, ikke på et tastatur…!

Og skrevet bliver der på hjemmekontoret i disse dage – og telefoneret og skypet, fordi vi ikke kan mødes. Og derudover bliver der læst stakkevis af bøger, der ellers bare har ligget på skrivebordet og ventet. En helt ny bogudgivelse er alligevel kommet foran i køen, da den udkom forleden dag: Biblen 2020! En helt ny oversættelse til mundret nudansk, der får den ene side til at tage den anden. Hermed varmt anbefalet!

I denne nye oversættelse lyder velsignelsen således – og de ord skal nu lyde til alle jer:

”Må Gud velsigne dig og passe på dig.

Må Gud se dig og holde hånden under dig.

Må Gud glæde sig over dig og give dig fred”

(4. Mosebog, kap. 6 v.24-26, Biblen 2020)

Iben Kjær Aldal, Sindal-Astrup pastorat, den 24. marts 2020

Se dokumentet i PDF-format her!