Astrup Kirke

Astrup Kirke er beliggende:

Bøgstedvej 302, Astrup, 9800 Hjørring

Astrup Kirke er opført omkring år 1200-1250. Byggematerialerne var granitkvadre og munkesten på hulet skråkantsokkel af granit. På den tid, da kristendommen for alvor fik greb om den danske befolkning.

Det var især valdemarerne, der stod bag de mange kirkebyggerier, der smykker det danske landskab; de bygninger, der vidner om den tro og den kultur, der stadig danner baggrund for vor tilværelse i dag. Kirken er bygget i overgangen mellem romansk og gotisk stil, hvilket fremgår af byggemåden. Af oprindelige enkeltheder spores en rundbuet norddør (kvindedøren) og et tilmuret rundbuet korvindue. Både korbuen og syddøren er udvidet i gotisk stil. Et tårn nævnes i 1639. Våbenhuset er opført af små sten og er sikkert ligesom alle nu åbne vinduer fra anden halvdel af 1800-tallet.

I Astrup kirke forefindes en romansk granitdøbefont med terningkapitælfod, kummen deles i en række felter, ligesom i Mosbjerg, Ugilt, Tårs og Serritslev kirker. Dåbsfadet er af messing. Det er sydtysk fra omkr. 1575 med spejderne i Kanaan og næsten nedslidte våben, det ene Juel´ernes.

Indvendigt i vestgavlen er indsat en gipsafstøbning af en i 1908 fundet munkesten med runeindskrift.

I kirkens østgavl ses en lem, der fører ind til en tilmuret gravkælder, der findes under koret. Her fandtes 14 kister, der alle rummede de afsjælede legemer af familiemedlemmer fra slægterne på "Bøgsted". Kisterne var i meget slet stand, og alt er nu nedgravet på kirkegården. Desværre findes der intet gravminde over dem, men på kirkens vestvæg er der ophængt et smukt kistelåg.

Kilde: "Astrup Kirke - en beskrivelse", udgivet af Astrup Menighedsråd, 2010

Fotos: Knud Højrup, Ole Dybro, 2010

Folderen kan rekvireres ved henvendelse til mmje@km.dk eller hentes i PDF-format herunder.

Astrup Kirke - en beskrivelse

Folderen "Astrup Kirke - en beskrivelse" kan hentes her: